Torcik śmietankowo - brzoskwiniowy

,,Torcik śmietankowo-brzoskwiniowy"

Biszkopt:

  • 6 jajek

  • 320 g cukru pudru

  • 100 g mąki pszennej

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • dżem brzoskwiniowy do posmarowania ciasta

 

Żółtka utrzeć z połową cukru pudru. Osobno ubić białka z drugą połową cukru aż powstanie sztywna piana. Połączyć ją z utartymi żółtkami i delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami. Piec w temp. 180°C.

 

Krem:

  • 500 g serka mascarpone

  • 55 g cukru pudru

  • 80 ml mleka

 

Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i mlekiem.

 

Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden posmarować dżemem i połową kremu. Przykryć drugim plackiem i posmarować go resztą kremu. Wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować np. startą czekoladą.

 

 SMACZNEGO POLECA p. SABINKA K. MAMA DOMINIKA