Torcik śmietankowo - brzoskwiniowy
,,Torcik śmietankowo-brzoskwiniowy"
Biszkopt:
-
6 jajek
-
320 g cukru pudru
-
100 g mąki pszennej
-
100 g mąki ziemniaczanej
-
dżem brzoskwiniowy do posmarowania ciasta
Żółtka utrzeć z połową cukru pudru. Osobno ubić białka z drugą połową cukru aż powstanie sztywna piana. Połączyć ją z utartymi żółtkami i delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami. Piec w temp. 180°C.
Krem:
-
500 g serka mascarpone
-
55 g cukru pudru
-
80 ml mleka
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i mlekiem.
Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden posmarować dżemem i połową kremu. Przykryć drugim plackiem i posmarować go resztą kremu. Wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować np. startą czekoladą.
SMACZNEGO POLECA p. SABINKA K. MAMA DOMINIKA