• Odwiedziło nas: 487032 osób
  • Do końca roku: 309 dni
  • Do wakacji: 117 dni
Niedziela, 2018-02-25
Imieniny:
Almy, Cezarego

Witaminy w diecie dziecka

Jesteś tu: » Strona startowa » Ulotki dla Rodziców » Witaminy w diecie dziecka

Ulotka – Witaminy w diecie dziecka



Witamina

Funkcja w organizmie

Objawy niedoboru

Źródła witaminy

Witamina A

 

  • Odpowiada za prawidłowe kształtowanie kości, zębów.
  • Pełni ważną rolę w procesie widzenia, między innymi widzenia barw

Niedobór witaminy może doprowadzić do rozwoju ślepoty zmierzchowej, objawia się również wysychaniem i rogowaceniem skóry

Wątróbka, jajka, mleko, masło, śmietana, ser, marchewka

Witamina D

 

  • Wpływa na gospodarkę wapniem
    i fosforem;
  • Jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój
    i mineralizacje kości

Niedobór może skutkować rozwojem krzywicy i obniżeniem masy kostnej

Oleje pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza tran. Wytwarzana jest również pod skórą podczas nasłonecznienia

Witamina E

 

  • Ma głównie działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni organizm przed nagromadzeniem wolnych rodników.
  • Pomaga w ochronie organizmu przed chorobami nowotworowymi

Niedobór może objawiać się osłabieniem, apatią

Kiełki wielu roślin, oleje, migdały, margaryna, jajka, mąka, brukselka, mleko

Witamina K

 

  • Zapewnienia prawidłową krzepliwość krwi

Niedobór może odpowiadać za nieprawidłowe krwawienia

Szpinak, sałata, kapusta, avocado, brzoskwinie, wątroba

Witamina C

 

  • Stymuluje układ odpornościowy.
  • Ułatwia wchłanianie żelaza.
  • Ochrona przed wolnymi rodnikami

Niedobór witaminy powoduje szkorbut (gnilec). Mniej nasilony niedobór może powodować zmęczenie, osłabienie, zwiększoną podatność na infekcje

Świeże owoce i warzywa: kapusta, szparagi, szpinak, czarne porzeczki, owoce cytrusowe, maliny

Witaminy
z grupy B

 

  • Wpływają na samopoczucie, odprężenie, pamięć.
  • Ponadto witamina B12 oraz kwas foliowy są niezbędne do budowy krwinek czerwonych

Objawem niedoboru może być anemia, zaburzeń koncentracji, pamięci

Mięso, kiełki, orzechy, słonecznik, wątróbka, groszek, ciemny ryż, razowa mąka