KOPERTY

,, KOPERTY” 6 porcji

 

Ciasto:


1 kg ugotowanych ziemniaków

jajko

20 dag mąki pszennej+ mąka do podsypania

sól, pieprz

25 dag kwaśnej śmietany

tłuszcz do naczynia żaroodpornego

 

Farsz:

10 małych cebulek

20 dag wędzonej wędliny

2 łyżki tłuszczu

5 łyżek posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki

można dodać

pieczarki, paprykę czerwoną i zółtą

 

Przygotowanie:

 

Farsz: cebulki obrać, pokroić w cienkie plasterki, wędlinę zaś - w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić wędlinę i cebule, smażyć, aż z wędliny wytopi się tłuszcz. Dodać posiekaną zieleninę, oraz resztę produktów, wymieszać i smażyć przez 1-2 min.

 

Ciasto: ziemniaki zemleć, dodać jajo, mąkę przyrawy i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na sześć części, rozwałkować. Placki posmarować śmietaną, włożyć na nią farsz, złożyć w koperty, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Zapiekać przez 4o min w temperaturze 200 C.

 

Farsz i ciasto można przechowywać dzień w lodówce lub zamrozić.  

 

SMACZNEGO POLECA p. KLAUDIA H. MAMA ANTOSI