KOPERTY
,, KOPERTY” 6 porcji
Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
jajko
20 dag mąki pszennej+ mąka do podsypania
sól, pieprz
25 dag kwaśnej śmietany
tłuszcz do naczynia żaroodpornego
Farsz:
10 małych cebulek
20 dag wędzonej wędliny
2 łyżki tłuszczu
5 łyżek posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
można dodać
pieczarki, paprykę czerwoną i zółtą
Przygotowanie:
Farsz: cebulki obrać, pokroić w cienkie plasterki, wędlinę zaś - w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić wędlinę i cebule, smażyć, aż z wędliny wytopi się tłuszcz. Dodać posiekaną zieleninę, oraz resztę produktów, wymieszać i smażyć przez 1-2 min.
Ciasto: ziemniaki zemleć, dodać jajo, mąkę przyrawy i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na sześć części, rozwałkować. Placki posmarować śmietaną, włożyć na nią farsz, złożyć w koperty, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Zapiekać przez 4o min w temperaturze 200 C.
Farsz i ciasto można przechowywać dzień w lodówce lub zamrozić.
SMACZNEGO POLECA p. KLAUDIA H. MAMA ANTOSI