ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM


Składniki:

1 kg ziemniaków

1 cebua

0,6 kg mięsa mielonego

puszka pomidorów

2 łyżki oleju

3 ząbki czosnku

20 dag sera żółtego

zioła prowansalskie

papryka ostra mielona

papryka słodka mielona

bazylia, oregano

sól

pieprz

Sos beszamelowy:

1/4 masła

2 łyżki mąki pszennej

700 ml ciepłego mleka

10dkg sera żółtego

1 jajko

sól

pieprz

 

Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Cebulę obieramy ze skórki i siekamy w drobną kostkę. Czosnek obieramy ze skórki i wyciskamy. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek aż staną się miękkie i delikatnie się zarumienią. Do podsmażanej cebuli i czosnku, dodajemy zmielone mięso wieprzowe – podsmażamy i doprawiamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy kilka minut.

Sos beszamelowy zaczynamy od roztopienia w garnku masła. Do roztopionego masła, wsypujemy mąkę pszenną, cały czas mieszając aby dokładnie się z nim połączyła w jednolitą masę. Dolewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Musimy uzyskać jednolitą, niezbyt gęstą konsystencję. Wymieszane masło z mąką i mlekiem doprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy aż sos uzyska odpowiedni smak. W razie potrzeby dodajemy więcej pieprzu bądź soli. Do sosu dodajemy jajko i dosypujemy starty żółty ser.

Smarujemy formę do pieczenia oliwą a na jej dnie układamy plastry ziemniaków. Na ziemniakach rozprowadzamy mięso mielone i polewamy sosem beszamelowym. Sos posypujemy żółtym serem.

Układamy 3 takie warstwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na ok. 30 minut.



SMACZNEGO POLECA p. KINGA Ł. MAMA LENKI